Comunicat associacions demanant mesures frent al Coronavirus

COMUNICAT D’ARTISTES VISUALS DE VALÈNCIA, ALACANT I CASTELLÓ (AVVAC), ASSOCIACIÓ VALENCIANA DE CRÍTICS D’ART (AVCA), INSTITUT D’ART CONTEMPORANI – SECCIÓ COMUNITAT VALENCIANA -MÚRCIA (IAC), ASSOCIACIÓ NACIONAL D’INVESTIGADORS EN ARTS VISUALS (ANIAV) i ASSOCIACIÓ DE GALERIES D’ART CONTEMPORANI DE LA COMUNITAT DE VALÈNCIA.

ELS/AS ARTISTES VISUALS DAVANT LA TOTAL PARALITZACIÓ DEL SECTOR PEL COVID 19, SOL·LICITEN UNA REUNIÓ URGENT AMB LA CONSELLERIA DE CULTURA, PER A ESTUDIAR MESURES QUE PAL·LIEN L’IMPACTE ECONÒMIC.


Davant la situació de precarietat del sector, agreujada fins a l’extrem per la pandèmia del covid-19, el sector de les artistes visuals, a través de les associacions professionals AVVAC, AVCA, IAC, ANIAV i La VAC, s’han unit en l’exigència d’obrir un canal de diàleg amb el Conseller de Cultura, Vicent Marzà i la Secretària Autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, per a estudiar mesures urgents per al sector, tal com s’està fent en altres comunitats autònomes.
Des que s’ha decretat l’estat d’alarma al nostre país, el passat 11 de març, el sector viu una situació de paràlisi total per l’ajornament o la cancel·lació de les seues activitats professionals, s’han suspés exposicions en galeries, museus i centres d’art, tant en l’àmbit nacional, com a internacional, així com cursos, tallers, i altres activitats relacionades, s’han suspès encàrrec i venda directa d’obres, s’han cancel·lat projectes de creació, comissariat i investigació, etc., situant als i a les professionals del sector en un estat de precarietat sense precedents.
Tal com reflecteix el comunicat emés, i al qual ens adherim, per la Taula Sectorial de l’Art Contemporani, plataforma que coordina a les principals associacions professionals d’àmbit estatal del sector de l’art contemporani: Associació de Directors d’Art Contemporani d’Espanya (ADACE), Consorci de Galeries d’Art Contemporani, Federació Estatal d’Associacions de Gestors Culturals (FEAGC), Institut d’Art Contemporani (IAC), Dones en les Arts Visuals (MAV) i Unió d’Artistes Contemporanis d’Espanya (Unió_AC) i després de realitzar una enquesta urgent en el sector:
“El 87,9% dels i les ARTISTES han patit pèrdues de més de 500 euros en aquest últim mes (en la majoria dels casos el seu únic ingrés), arribant a superar en casos puntuals els 50.000 €. Aquestes dades mostren com en molt poc temps les pèrdues han sigut molt quantioses, la qual cosa preveu un notable creixement durant les pròximes setmanes i, sobretot, DIFICULTATS PER A la RECUPERACIÓ de les persones afectades a mitjà i llarg termini”
Des d’AVVAC, AVCA, IAC, ANIAV i La VAC, s’ha dirigit una carta als responsables de la Conselleria de Cultura de la Comunitat, sol·licitant una reunió telemàtica o comunicació conjunta urgent per a estudiar implementar en el nostre territori mesures encaminades a pal·liar aquesta situació tan crítica, on és planteja que:
“…Els i les professionals de les arts, la cultura i la investigació ens trobem ja en una situació laboral de precarietat i indefensió, però si a més li sumem les conseqüències que està provocant aquesta crisi, l’efecte es torna crític i exigeix
prendre mesures d’urgència per a solucionar l’impacte econòmic i professional dels artistes, com ja estan fent altres països com França o Alemanya i també ciutats i comunitats autònomes. Per això demanem accions d’urgència per part de l’administració pública:

•Suggerir a les institucions, que seguint indicacions del Govern estatal han cancel·lat o posposat activitats culturals. Què es manifesten públicament i per escrit, assegurant la celebració dels esdeveniments, exposicions, etc. quan siga possible per raons de salut pública, al llarg de l’any 2020 o 2021.
•Paralitzar tots els terminis en subvencions, justificació de despeses i uns altres.
•Suspendre els pagaments tributaris com a autònoms fins que la situació es normalitze. Encara que és una mesura ja anunciada pel Govern el passat 19 març, vam insistir en ella donada la seua importància per al sector.
•Ajuda per a crear definitivament un perfil laboral per a artistes, i altres professions vinculades al sector, que assegure una covertura mínima a aquest entramat professional. Com un ‘atur transitori’, i compensar a aquelles persones que hagen vist suspesa les seues activitats previstes per a aquest període.
•Inclusió de les i els components del sector afectats, en mesures socials com és la implantació d’una Renda Bàsica.
•Flexibilitzar terminis o adaptar les convocatòries públiques a la situació actual de confinament de la població.
•Reduir l’IVA al 0%
•Obrir línies de préstec àgils per als i les professionals de les arts i la cultura, la investigació.

Insistim que la creació contemporània i concretament les arts visuals, són un bé social imprescindible, que contribueix de manera essencial al desenvolupament integral de les persones, l’educació, la democràcia, la igualtat i l’estat de benestar, aportant imaginaris col·lectius, memòria i patrimoni, que és la base d’una societat que construeix el seu present i projecta el seu futur.
València, 26 de març de 2020