Comunicat tras la compareixença del Ministre de Cultura

Les associacions sotasignades del Sector de les Arts Visuals emeten el següent comunicat sobre la compareixença del Ministre de Cultura i Esport:

#Huelgadecultura #ApagonCultural #apagonculturalenredes #apagonculturalespaña

Des que es va proclamar l’estat d’alarma causat per la pandèmia, sis associacions del sector de l’art contemporani (crítics i comissaris, galeristes, investigadors, gestors i artistes de la Comunitat Valenciana, alguna d’elles amb representació a Múrcia) estem treballant conjuntament, oferint la nostra col·laboració i plantejant mesures d’urgència per a que l’administració les valore com a iniciatives estratègiques per a pal·liar, en la mesura del possible, l’aguda crisi en la qual estem entrant.

Desitgem manifestar el nostre profund malestar davant les declaracions realitzades en compareixença pública, el passat dimarts dia 7 d’abril, pel Ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, qui ha mantés converses amb els representants de les associacions presents a la taula sectorial, a les quals alguns dels sotasignats pertanyem i a través de les quals ens sentim representats.

Coincidim amb el Sr. Ministre que «primer va la vida i després el cinema», però el fet que les i els treballadores de la Cultura reclamen un pas avant per part del Govern per a mostrar-nos el seu suport, no significa exigir un minvament en els esforços i els recursos destinats a la Salut Pública, ni molt menys el descuit de la població contagiada pel COVID-19

En conseqüència, sol·licitem la deguda atenció al col·lectiu de treballadores i treballadors de cultura, a fi de traçar estratègies específiques per a aquest moment crucial que condicionarà el futur immediat. Aquestes estratègies entren de ple en les competències de la cartera d’un Ministeri de Cultura, i no creiem estar faltant al sentit comú amb el nostre interés per sumar propostes per al nostre col·lectiu. Cal no oblidar que la indústria cultural empra a més de 700.000 persones i representa el 3% del PIB d’aquest país, per no parlar de l’atractiu turístic que té el patrimoni i tot allò relacionat amb la Cultura. Està en joc l’economia de milers de famílies.

D’altra banda, el Ministre, en les seues últimes declaracions, ha dit que demanarà l’augment de fons del programa Europa Creativa, la qual cosa demostra que ni coneix els objectius d’aquest programa, ni la seua forma de funcionament, perquè Europa Creativa està enfocat a la cooperació entre agents europeus de diferents estats i requereix d’unes tramitacions que s’estenen enormement en el temps, que és just el contrari del que les associacions li estan demandant i el sector necessita. Sembla que en desviar el focus cap a les institucions europees, intenta evitar les seues pròpies responsabilitats, que estan en la cura del sector cultural en el seu propi país, un àmbit en el qual ell és el màxim responsable.

Precisament perquè encara tenim molt recent la crisi del 2008, -de la qual a penes i de forma encara incipient ens estàvem recuperant-, el sector de les Arts Visuals creu que el Govern del país haguera hagut de prendre nota i escomés un pla d’emergència des de l’inici de l’estat d’alarma.

Ara anem amb retard. Una vegada més. I una vegada més ens afecta a tots i a totes. Aquesta crisi que s’obri ara, com l’anterior, ha de tindre en compte, per a escometre-la, la Llei d’Igualtat, que ha de complir-se en totes les mesures que es prenguen i s’implementen.

A la Comunitat Valenciana, fa setmanes que les associacions sotasignades redactàrem un comunicat en el qual instàvem a la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport a mantindre un diàleg amb l’objectiu de posar en comú idees i projectes a fi de plantejar mesures excepcionals a escometre des del govern de la Generalitat. Posteriorment, i a petició de la Conselleria de Cultura, es va redactar un document específic que recollia proposades tant a nivell autonòmic com estatal, mesures que considerem necessàries per a anar responent a la immediatesa dels fets i als que ocorreran en un futur.

En els últims dies hem mantingut converses amb responsables de l’Administració per a perfilar, amb la urgència que requereix la situació, algunes de les mesures proposades. Les associacions sotasignades expressem la nostra voluntat de continuar desenvolupant la resta de punts tant a mitjà com a llarg termini. Tot això amb l’objectiu de preservar allò aconseguit fins el moment (després de la crisi anterior i la denunciada política cultural antecedent), amb la finalitat de preservar i enfortir tant el teixit artístic com el dret de la ciutadania a aquest.

És temps que tant l’Estat Espanyol, com els diferents Governs Autonòmics, Diputacions i Ajuntaments, així com institucions privades, ajuden a mostrar el valor imprescindible de la CULTURA en la societat.

AVVAC – Artistes Visuals d’Alacant, València i Castelló

AVCA – Associació Valenciana de Crítics d’Art

IAC – Instituto de Arte Contemporáneo (Comunidad Valenciana / Murcia)

ANIAV – Asociación Nacional de Investigadores en Artes Visuales

LaVac – Asociación de Galerías de Arte Contemporáneo de la Com. Valenciana

MAV – Mujeres en las Artes Visuales (ACV Alicante, Castellón y València)